Desszertek a világ minden tájáról

2017-10-31 10:03:14

Különleges desszertek a világ minden tájáról

Kevés embert ismerünk, aki ne szeretné a desszerteket és szinte elképzelhetetlen, hogy ne valamilyen finomsággal koronázzuk meg az étkezéseinket. Ugye ti is így gondoljátok? Legyen szó családi eseményről vagy akár csak egy kellemes vacsoráról, egy falat mennyei sütemény vagy desszert biztosan feldobja az estét. 

Nem csak mi magyarok, hanem a világ minden táján így vannak ezzel, éppen ezért hoztunk nektek pár finomságot a Föld minden szegletéből, és azt is megmutatjuk nektek, hol tudjátok ezeket megkóstolni.

Mochi - a japán nyalánkság

Igazi különlegesség a felkelő nap országából, mely bizony nem csak páratlan ízéről híres, hanem arról is, hogy igen veszélyes egyben lenyelve. A mochi tömör és ragadós, állagát leginkább a pillecukorhoz lehetne hasonlítani, ennek ellenére a legkevésbé sem olyan könnyű, bár íze teljes mértékben kárpótol fog minket. Rizsből készült desszert, mely többféle színben és ízesítésben létezik, de a tradicionális mochi fehér színű és édes vörösbabbal töltik meg. Ha kedvet kaptál hozzá, látogass el a Wasabi Running Sushi & Wok Restaurant valamelyikébe!

mochi japan

 

Baklava - mézédes török finomság

Ez a kiadós desszert egyenesen a Topkapi palotából érkezett hozzánk és ma már a legtöbb török étteremben megkóstolhatjuk. Alapja a rétestészta, melyet dióval, mandulával vagy pisztáciával töltenek meg, majd ráadásképp cukorral vagy mézzel bolondítják. Ugye milyen jól hangzik? Próbáljtátok ki Budapesten a Divan Török Éttermet, ahol a tradicionális török konyha legkiválóbb fogásait is megkóstolhatjátok autentikus zene kíséretében! Garantáltan nem fogtok csalódni.

baklava torok

Eclair - az édes örület

Az eclair hazája Franciaország, ám nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az egyik legtutibb francia sütemény égetett tésztából készül, tetejére csillogó máz kerülhet, megtölthető mennyei tejszínhabbal vagy pudinggal, de ennek már csak a képzelet szabhat határt. Ha kíváncsiak vagytok milyen az igazi eclair fánk, látogassatok el a fővárosunk szívében található Amber's French Bakery and Caféba.

eclair franci

Tiramisu - az olasz klasszikus

Az egyik legkedveltebb finomság itáliából, mely már az egész világot meghódította. Egészen fiatal, ugyanis nevét és végleges formáját csak a 60-as évek végén nyerte el. Nevének jelentése "vidíts fel", mely nem véletlen, hiszen mi más is deríthetne minket jobb kedvre, mint egy mennyei desszert, mely minden ízében Olaszországot hozza el nekünk. Ugyanez elmondható a Gelateria Pomo D'oro cukrászdára, ahol valódi olasz kézműves desszertekkel kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat.

tiramisu olasz

Sacher-torta - a békebeli legenda

Az osztrák gasztronómia legnépszerűbb desszertje, Bécs jelképe. A történet elején Franz Sacher áll, aki 1832-ben készítette el ezt a finomságot Metternich herceg udvaránál mindössze 16 évesen cukrász tanoncként, egy ünnepség megkoronázása képpen. Ez a mennyei torta két réteg sűrű, mégis könnyű csokoládés piskótatésztából áll, melyek között fenséges sárgabarack lekvár húzódik. A Wiener Szalon elhozza nekünk Bécs különleges cukrász költeményeit. És, hogy miért is ajánljuk nektek? Mert isteni Sacher-tortát készítenek! Próbáljátok ki Ti is!

sacher osztrak

Kadaifi (vagy Kataifi) - a legnépszerűbb görög desszert

Szemtelenül ropogós, szaftos és arany színben pompázik: ez a kadaifi. Hagyományosan mandulával töltik, de kiválóan helyettesíthető dióval vagy más olajos magvakkal. Gyakran hasonlítják a baklavához, a különbség azonban a tésztájában rejlik. Míg a baklavát filo tésztából készítik, addig a kadaifi különleges kadaifi tésztából készül. Csak egy falat és máris az Égei-tenger partjainál érezhetjük magunkat! Ha igazi mediterrán élményre és egy szelet (vagy kettő) kadaifire vágytok, a Dionysos Tavernában a helyetek!

kadaifi gorog

 

Churros - spanyol fánk

Tradicionális spanyol desszert, mely egy sült tésztarudacska cukorba és csokiszószba mártva. Spanyolország kedvence a dél-amerikai országokban is igen népszerű, ám itt már csavar van a történetben: meg is töltik csokoládéval, vagy épp vaníliával. A különleges fánkért nem kell egészen Barcelonáig utaznotok, hiszen a Calavera Mexikói Étterem desszert kínálatában megtalálhatjátok.

churros spanyol

Gulab Jamun - indiai gombócok

Jellegzetes indiai desszert, mely igazán különleges ízélményt biztosít. Semmiképp sem számíthatunk európai ízekre, így már csak ezért is kár lenne kihagyni! Titka, hogy ezekeket az édes kis szivacsos gombócokat rózsa illatú szirupba áztatják. Amennyiben szeretitek a különlegességeket, a Taj Mahal Indiai Étteremben ezt is megtalálhatjátok.

gulabjamun indiai

Somlói Galuska - Magyarország büszkesége

Természetesen nem maradhat ki édes hazánk egyik legnépszerűbb és legfinomabb desszertje, országunk kedvence. Az igazi somlói galuskát három, különböző, rumos sziruppal locsolt piskótából készítik, közöttük mennyei vaníliakrém bújik meg, melyet mazsolával és dióval tarkítanak, teljessé pedig a  tetején lévő baracklekvár és kakaó teszi. Tálaláskor csokoládészósszal és valódi tejszínhabbal kínálják. Ugye milyen jól hangzik? Bizony, de sajnos kevés helyen kóstolhatjuk meg az igazi somlói galuskát, ugyanis a desszertek közül talán vele bántak el legjobban az éttermek és a cukrászdák. Nem úgy, mint a Nándori Cukrászda, melyet jó szívvel ajánlunk nektek!

somloi galuska magyar