A legtradicionálisabb magyar csárdák

2017-10-31 10:01:04

A legtradicionálisabb magyar csárdák

Magyarországon egyre kevesebb a klasszikus mind hangulatában mind, pedig berendezésében hagyományőrző csárda, ahol a tradicionális magyar konyha jellegzetes ínyencségeit fogyaszthatjuk el. A csárdák a 18. században élték fénykorukat, amelyek általában lakott területen kívül települések szélén biztosítottak szállást és étkezést az átutazóknak. Miről is ismerhető fel, egy hagyományos magyar csárda? Az épület jellegzetes vidéki jegyeket hordoz, egyszerű és múltat idéző berendezések és tárgyak jellemzik a belső teret, a legtöbb helyen pedig régi kemence őrzi még a múlt emlékeit. Étel kínálatunkban a tradicionális magyar konyha ételeit vonultatják fel, melyekhez a hazai borászatok legfinomabb nedűit és pálinkáit kínálják. A jó hangulatról pedig élőzene gondoskodik a legtöbb helyszínen. A házias ízek kedvelőinek és a magyar konyha szerelmeseinek mindenképpen érdemes ellátogatni a múltidéző magyar csárdák egyikébe. Ha külföldi barátainkkal szeretnénk a magyar konyhát és a történelem egy szeletjét megismertetni, a legkiválóbb választás egy finom ebédhez vagy kellemes vacsorához az alábbi csárdák egyike.

Hortobágyi Csárda

A gyönyörű környezetben, a Kilenclyukú híd közvetlen szomszédságában helyezkedik el a több mint, 300 éves műemléknek számító Hortobágyi Csárda. A terasz, a tornác, és a csárdakert mind tükrözi a jellegzetes csárda hangulatot. A hideg idő beköszöntével sem kell lemondanunk egy finom ebédről vagy vacsoráról, hiszen az épületben található cserépkályhák melege mellett lehet részük kulináris élményekben. Étlapjukon hagyományos magyar pásztorételek kaptak helyet.

https://hovamenjek.hu/hortobagy/hortobagyi-csarda

Dabrókai Betyár Csárda - Karakó

A Karakó településén elhelyezkedő Dabrókai Betyár Csárda egész évben tradicionális magyar ételekkel és családias hangulattal várja kedves vendégeit. A csárdának egy hangulatos parasztház ad otthont, ahol az egyszerű, népies berendezések, tárgyak és a hatalmas kemence varázsolnak hamisítatlan csárda hangulatot. A vacsora mellé cigányzene biztosít jó hangulatot.

https://hovamenjek.hu/karako/dabrokai-betyar-csarda

Tenkes Csárda - Harkány

A méltán híres harkányi Tenkes Csárda a régmúlt emlékeit és ízeit idézi fel piros-fehér színvilágával, népies berendezésével és paprika füzéres díszítésével. A hagyományos magyar konyha ételeit és a régmúlt szakácskönyvekből és saját receptekből készült ínyencségek olyan ízvilágot és gasztronómiai élményt nyújtanak, melyek biztosan törzsvendéggé teszik Önt.

https://hovamenjek.hu/harkany/tenkes-csarda

Dönci Csárda - Mecsér

A Dönci Csárda Mecsér településétől nem messze a Rigópuszta tanyán fogadja vendégeit. A családias hangulatú csárda 1804-ben épült, amely már akkor is finom ételekkel várta az arra járókat. Az ízletes ételeken túl, izgalmas programok, lovaglás és egész napos kikapcsolódás nyújt felejthetetlen élményeket. A csárda étlapján a legkiválóbb magyar ételek találhatóak, hétvégén pedig svédasztalos kínálattal várják az éhes vendégeket.

https://hovamenjek.hu/mecser/donci-csarda-rigopuszta

Gulya Csárda - Balatonszentgyörgy

A Balaton déli partján Balatonszentgyörgy határában található az ország egyik legkülönlegesebb csárdája, a Gulya Csárda. Az épületet hatalmas zöld terület öleli körbe, ahol egy játszótér biztosít gondtalan szórakozást a legkisebbeknek. A kuriózumnak számító épület kívül és belül a régmúlt jegyeit hordozza, hatalmas búbos kemencéje télen az egész létesítményt melegen tartja. Étlapjukon magyar ételspecialitások széles kínálatából választhatják ki kedvencüket.

https://hovamenjek.hu/balatonszentgyorgy/gulya-csarda

Határmenti Vigadó - Bozsok

Közel a természethez, gyönyörű panorámás helyszínen a bozsoki szőlőhegyen csillapíthatja éhségét a Határmenti Vigadóban. A magyaros csárda, régi korhű bútorokkal és tárgyakkal berendezett környezetben teremt otthonos hangulatot vendégeinek. A hideg téli estékhez, az épületben található búbos kemence biztosít kellemes meleget. A szakács a tradicionális magyar konyha ételeit varázsolja vendégei elé, ételük mellé pedig a legzamatosabb magyar borok széles palettájából választhatnak.

https://hovamenjek.hu/bozsok/hatarmenti-vigado

Kondorosi Csárda

A Kondorosi Csárdában igazi időutazás várja a vendégeket, a csárda már 1784 óta szolgálja ki vendégeit. Az épület eredeti állapotát és berendezéseit megőrizve múzeumként is üzemel. Emellett a csárda igen híres vendégszeretetéről és a régi magyar konyha legfinomabb ételeiről. A betyárok egykori titokzatos búvóhelyén ismerkedhet a hagyományos magyar konyha ízeivel.

https://hovamenjek.hu/kondoros/kondorosi-csarda-