Varázslatos ünnepi vásárok Európában

2018-11-14 10:41:37

Ünnepi kavalkád - a legszebb karácsonyi vásárok Európában

Az adventi időszak beköszöntével szinte az összes város a világon ünnepi fényekbe borul, mely igazán meghitté teszi a karácsonyra való hangolódást. A forralt bor és a mézeskalács illata nem csak a levegőt, de lelkünket is átjárja, a karácsonyi pompában úszó utcák a szállingózó hópelyhek ölelésében pedig egyenesen varázslatosak.

Tudtátok, hogy az első adventi vásárok története Ausztriából és Németországból ered? És azt, hogy első ilyen Bécsben került megrendezésre 1296-ban? Azóta már az egész világ átvette ezt a mesés hagyományt, mi pedig most elhoztuk nektek a legszebb európai karácsonyi vásárokat, ahová mindenképp érdemes ellátogatni egy kirándulás alkalmával.

Bécs - Ausztria

Kezdjük is mindjárt talán az egyik legnépszerűbb adventi vásárral. Bécs az egyik legfelkapottabb célpont, a karácsonyi vásárok mekkája legalább 3 millió érdeklődőt vonz a városba. A legnépszerűbb a Városáháza előtti téren található Wiener Christkindlmarkt, de emellett legalább 20 helyszínen kóstolhatjuk meg a kandírozott finomságokat és szerezhetjük be a szebbnél szebb karácsonyi ajándékokat.

becs

Zágráb - Horvátország

Már háromszor is elnyerte Európa legszebb adventi vására címet. A város Fő terén található hatalmas koszorú, a mennyei forralt bor és az ízletes kolbász, valamint a pompa, melybe Zágráb öltözik ebben az időszakban méltán teszi a legcsodálatosabbá. A többi európai várossal ellentétben itt nincs hatalmas tömeg és még az árak is korrektek. Így már egyértelmű, hogy szomszédainkat nem csak a nyári időszakban érdemes felkeresni.

zagrab

Colmar - Franciaország

A francia város egy igazi kis ékszerdoboz önmagában véve is, hát még ha ünnepi fények árasztják el az utcákat. Olyannyira meseszerű, hogy a város kis utcáin sétálgatva egy karácsonyi filmstúdió díszletei között érezhetjük magunkat. A Bázeltől északra elnyúló kisváros tavaly a második helyet tudhatta magáénak a az európai listán, míg Franciaországban egyértelműen az első helyen áll. Elzászi borok és mennyei ételek. Kell ennél több?

colmar

Bázel - Svájc

Svájc legimpozánsabb és leginkább szemetgyönyörködtető karácsonyi vására Bázel történelmi óvárosában található. Rusztikus kis faházak között közel 180 árus kínálja kézműves termékeit, forralt borait és finomságait. Felülhetünk az óriás kerékre, korcsolyázhatunk a hatalmas jégpályán, hogy aztán a hidegtől átjárt testünket átmelegíthessük egy mennyei tejszínhabos forró csokoládéval. A karácsony szerelmeseinek mindenképpen ajánljuk Johann Wanner egyedi karácsonyfadísz-áruházát, mert igazán egyedi ünnepi dekorációkra bukkanhatnak, olyannyira, hogy még a monacói herceg, különböző királyi családok, de még a pápa karácsonyi pompájáról is ő gondoskodik.

basel

Tallinn - Észtország

Igazi időutazásban lehet részünk az egyik legősibb Észak-Európai városban, Tallinnban. Mintha egyenesen a középkorba csöppennénk: tradicionális észt ételek és italok, kézműves termékek, gyapjúsapkák, fonott kosarak, fatálkák és a tallinni skanzen kunyhói, melyek mesés meglepetéseket tartogatnak. A gyerkőcök sem fognak unatkozni, ugyanis találkozhatnak a Mikulással és a rénszarvasokkal is.

tallinn

Prága - Csehország

A városok királynője is minden évben ünnepi fényekbe borul, hogy az idelátogatókat elkápráztassa. A városban egymást érik a karácsonyi vásárok, a legnépszerűbb azonban a Óvárosház téren és a Wenceslas téren található. Egy hatalmas karácsonyfa díszeleg a tér szívében, valamint egy színpad, ahol a kórusok énekszóval simogatják lelkünket. Mindenféle finomság és csecsebecse fellelhető itt is, így tökéletes célpont akár egy egynapos kiránduláshoz is.

praga

Aachen - Németország

Szintén a top 10-ben található a karácsonyi vásárok listáján, közel másfél millióan látogatják meg minden évben. A piac a Münsterplatz-on található csábító illatokkal és lenyűgöző pompával, melyet az ünnepi dallamok tesznek igazán teljessé. A környező üzletekben ínycsiklandó mézeskalácsokat szerezhetünk be mogyoróval, mandulával, aszalt gyümölcsökkel, akár csokoládéval bevonva, a minőség pedig garantált. Nem csak kiváló forralt borokat, de alkoholmentes puncsokat is kínálnak, melyet a gyerkőcök is kortyolhatnak bátran. Ha megéheztek semmiképp ne hagyjátok ki a bajor kolbászt savanyúkáposztával, melyet friss zsömlébe töltve árulnak. Az ízorgia előre könyvelhető!

aachen

Brüsszel – Belgium

Öt hét, mikor igazi mesevilággá változik a belga főváros. Végig sétlva a fényárban úszó Grande Palace-en és  Place Sainte Catherine mentén, valamint a La Bourse mellett valódi varázslatnak leheünk szemtanúi. Itt minden megtalálható, ami tradicionális. Ízlelőbimbóinkat hagyományos ételek, szezonális cukros fánkok, igazi belga csokoládék és sörök kényeztetik, de még csiga és kagylófélékből is van választék a standokon. Legendás vonzereje évek óta töretlen, már 2002 óta kerül megrendezésre 240 faháznak otthont adva, hogy az idelátogatók átéljék az igazi téli csodát.

brusszel

Nagyszeben – Románia, Erdély

Akárcsak a korábban felsoroltak, bizony a nagyszebeni vásár is a legrangosabb európai vásárok közé tartozik. Csodájára is járnak a világ minden tájáról a hófödte Kárpátok ölelésében található városnak, ahol minden évben 65 faházikó kínálja portékáit. A gyermekes családok számára is kiváló választás, ugyanis a legkisebbeket kisvonat, körhinta és a Mikulás-műhely invitálja felhőtlen szórakozásra. Ezen felül egy 900 négyzetméteres jégpálya is várja a korcsolyázni vágyókat, mely igazán egyedülálló attrakciónak számít.

nagyszeben

Budapest – Magyarország

Végül, de persze nem utolsó sorban szeretett hazánk fővárosa sem maradhat ki, hiszen igen előkelő helyet foglal el a legszebb karácsonyi vásárok listáján. Az Adventi ünnep a Bazilikánál 2017-ben a negyedik helyet tudhatta magáénak és nem véletlenül. Minden évben rendkívül gazdag gasztronómiai kínálattal, kézűves és iparművészeti termékekkel, valamint fantasztikus műsorokkal várják az érdeklődőket, a 3D-s fényfestés pedig csak tovább növeli a rendezvény nívóját.

budapest