Top 5 őszi kedvenc étel, amit ki kell próbálni

2019-10-09 18:03:21

Top 5 őszi kedvenc étel, amit ki kell próbálni

Beköszöntöttek a hűvösebb napok, így ilyenkor minden jól jön ami tarka , fűszeres és illatos, de át is melegít minket. Annak ellenére, hogy kevesebb a friss zöldség és gyümölcs, mint tavasszal és nyáron, azért az ősz is tartogat számunkra fantasztikus ízeket. Érdemes hát kimenni a piacra és megtömni a kosarunkat mindenféle szezonális finomsággal, például sütőtökkel, almával, céklával, tökmaggal, karamellával.

Sütőtök krémleves

Egyértelmű őszi favorit a sütőtök, a krémleves pedig még azok rokonszenvét is elnyerheti, akik nem éppen rajonganak érte. Könnyű elkészíteni, hiszen nem kell más hozzá, mint a sütőtök, tejszín, víz (még ízletesebb lehet, ha van helyette alaplé), só, bors, fokhagyma, és pazarul feldobja egy kis tökmag vagy pirítós. Amellett, hogy bármikor összedobhatjuk, még a pénztárcánkat is kínéli, és rendkívül egészséges is, hiszen rendkívül magas a karotin- és C-vitamin tartalma, valamint jelentős kálcium- és foszforforrás.

sutotokkremleves

Almás-hagymás töltött csirke

A sült csirke önmagában is szuper kaja, de ha megtöltjük almával és hagymával… mennyei. Tökéletes őszi fogás, mely nem csak a nagyok kedvence lesz, de a kicsik is tutira imádni fogják. Végtelenül egyszerű elkészíteni, hiszen nincs is egyéb dolog vele, mint mindent megtisztítani, az almát és a hagymát felkockázni, csirkét befűszerezni, megtölteni, bebújtatni egy sütőzacskóba és már mehet is a sütőbe 180 fokra. Röpke két óra és már kész is az isteni sült csirke.

almascsirke

Tejszínes céklakrémleves

Szintén roppant egyzserű elkészíteni, és nem is kell hozzá sok dolog. Friss céklát beszerezhetünk a picon, melyet csak meg kell pucolni, majd kis kockákra vágni és megdinsztelni. Ha ezzel megvagyunk, felönthetjük vízzel és megbolondíthatjuk egy kis római köménnyel. Ha puhára főtt, leturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, jöhet a tejszín, és egy teáskanálnyi tejföllel díszítés gyannt már tálalhatjuk is.

ceklaleves

Sült kacsacomb párolt almás  káposztával

A csirke után itt a kacsa, még hozzá nem is akármivel. A párolt lilakáposzta önmagában is isteni, de almával kombinálva igazán pazar.  A kacsacombot igen sokféleképpen készítik, ám személyes kedvenc a naracsos-mézes változat egy kis rozmaringgal megbolondítva, mely mellé köretnek jöhet az almás káposzta és egy kis hagymás-törtburgonya is. Igazi fejedelmi fogás, mely kicsit időigényesebb, de ez az ízkavalkád szerintünk minden konyhában töltött percet megér.

kacsacomb

Fahéjas-szőlős csigatorta

Természetesen a desszert sem maradhat ki. Ezzel a sütivel a sikert könyvelhetjük is, hiszen nem mindennapi. Elkészítése nem bonyolultabb, mint egy kakaóscsigának, de mégis különleges. Egy szempillantás alatt elfeledteti velünk a borongós időt, már a sütés ideje alatt is mennyei fahéjas illata lengi be az otthont. Ha elkészült ez az ínycsiklandó finomság megspékelhetjük egy kis karmell önetettel is.

fahejasszoloscsiga