Top 5 őszi kedvenc étel, amit ki kell próbálni
Beköszöntöttek a hűvösebb napok, így ilyenkor minden jól jön ami tarka , fűszeres és illatos, de át is melegít minket. Annak ellenére, hogy kevesebb a friss zöldség és gyümölcs, mint tavasszal és nyáron, azért az ősz is tartogat számunkra fantasztikus ízeket. Érdemes hát kimenni a piacra és megtömni a kosarunkat mindenféle szezonális finomsággal, például sütőtökkel, almával, céklával, tökmaggal, karamellával.
Sütőtök krémleves
Egyértelmű őszi favorit a sütőtök, a krémleves pedig még azok rokonszenvét is elnyerheti, akik nem éppen rajonganak érte. Könnyű elkészíteni, hiszen nem kell más hozzá, mint a sütőtök, tejszín, víz (még ízletesebb lehet, ha van helyette alaplé), só, bors, fokhagyma, és pazarul feldobja egy kis tökmag vagy pirítós. Amellett, hogy bármikor összedobhatjuk, még a pénztárcánkat is kínéli, és rendkívül egészséges is, hiszen rendkívül magas a karotin- és C-vitamin tartalma, valamint jelentős kálcium- és foszforforrás.
Almás-hagymás töltött csirke
A sült csirke önmagában is szuper kaja, de ha megtöltjük almával és hagymával… mennyei. Tökéletes őszi fogás, mely nem csak a nagyok kedvence lesz, de a kicsik is tutira imádni fogják. Végtelenül egyszerű elkészíteni, hiszen nincs is egyéb dolog vele, mint mindent megtisztítani, az almát és a hagymát felkockázni, csirkét befűszerezni, megtölteni, bebújtatni egy sütőzacskóba és már mehet is a sütőbe 180 fokra. Röpke két óra és már kész is az isteni sült csirke.
Tejszínes céklakrémleves
Szintén roppant egyzserű elkészíteni, és nem is kell hozzá sok dolog. Friss céklát beszerezhetünk a picon, melyet csak meg kell pucolni, majd kis kockákra vágni és megdinsztelni. Ha ezzel megvagyunk, felönthetjük vízzel és megbolondíthatjuk egy kis római köménnyel. Ha puhára főtt, leturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, jöhet a tejszín, és egy teáskanálnyi tejföllel díszítés gyannt már tálalhatjuk is.
Sült kacsacomb párolt almás káposztával
A csirke után itt a kacsa, még hozzá nem is akármivel. A párolt lilakáposzta önmagában is isteni, de almával kombinálva igazán pazar. A kacsacombot igen sokféleképpen készítik, ám személyes kedvenc a naracsos-mézes változat egy kis rozmaringgal megbolondítva, mely mellé köretnek jöhet az almás káposzta és egy kis hagymás-törtburgonya is. Igazi fejedelmi fogás, mely kicsit időigényesebb, de ez az ízkavalkád szerintünk minden konyhában töltött percet megér.
Fahéjas-szőlős csigatorta
Természetesen a desszert sem maradhat ki. Ezzel a sütivel a sikert könyvelhetjük is, hiszen nem mindennapi. Elkészítése nem bonyolultabb, mint egy kakaóscsigának, de mégis különleges. Egy szempillantás alatt elfeledteti velünk a borongós időt, már a sütés ideje alatt is mennyei fahéjas illata lengi be az otthont. Ha elkészült ez az ínycsiklandó finomság megspékelhetjük egy kis karmell önetettel is.