Tabu és nem tabu étkezési szokások

2018-01-23 08:21:03

Tabu és nem tabu étkezési szokások a világ minden tájáról

Ahány nemzet, annyi szokás. Nekünk magyaroknak is megvannak a tradícióink és így van ez minden kultúrában, bármerre is járunk a világban. Sokszor esik szó a tiltott ételekről, tudjuk, hogy a hinduk nem fogyasztanak marhát, vagy hogy az iszlám tiltja a sertés húst, a halat pedig több afrikai országban is tiltott eledelnek tartják. 

Akárhová is vigyen minket az élet, nem árt tisztában lenni a helyi szokásokkal, így most olyan szabályokkal szeretnénk titeket megismertetni, amelyeket érdemes betartani, ha nem akarjátok megsérteni a helyieket, a házigazdát vagy éppen a szakácsot.

Kína

A kínai konyha igen változatos és kreatív, de az ételek látványa sem utolsó. Hétköznapi étkezésük is igen sokoldalú, ugyanis 8-9 fogásból áll egy menü, mely európai szemmel nézve rendkívül bőséges. Fontosnak tartják a szokásokat, ezért ha a következő úticélod Kína, fordíts ezekre nagy figyelmet, hogy elkerüld a kellemetlenségeket, esetleg megsértsd a házigazdát. Sarkalatos pont számukra az ülésrend, valamint az étkezések sorrendje is, így a házigazdától balra vagy keleti irányba ültetik a legjelentősebb személyt. Elsőnek mindig a legidősebb személyt vagy a fővendéget kínálják, az étkezést a hideg ételekkel kezdik, ezt követően jöhetnek a meleg fogások. Ha az étkezésnek vége, a vendéglátó arcmosásra invitálja vendégeit, ezután pedig együtt teáznak. Nyugodtan szürcsölhetsz és beszélgethetsz étkezés közben, ha pedig jóllaktál, kend szét a maradékot a tányérodon, így jelezheted a házigazdának. Ha tésztát esztek, sose vágd el, ugyanis az a hosszú életet szimbolizálja, illetve az is illetlenség, ha pálcikáddal más ember irányába mutogatsz.

kina

 

Olaszország

Az olasz konyhát, a fantasztikus ételeket, melyek meghódították az egész világot, senkinek sem kell bemutatni. Ételeiket, akárcsak életüket a szenvedély jellemzi. Úgy tartják, egy igazi olasz háziasszony az év minden napjára el tud készíteni különböző tésztaételeket. Az étkezésre igen nagy figyelmet fordítanak, különösen este, amikor is  vendéglők teraszai megtelnek társaságokkal és egészen éjszakába nyúlóan, jóízűen esznek. Készülj fel arra, hogy egy igazi olasz családnál nincs olyan, hogy nem eszel. Biztos lehetsz abban, hogy megkínálnak étellel, melyet elsőre illik visszautasítani, másodjára azonban muszáj elfogadnod, különben megsérted a házgazdát. A fogások mellé soha ne kérj sajtot, mert ezzel a szakács főztét becsmérled.

olaszorszag

India

Ha a következő úticélod India, mindenképp tájékozódj az adott település étkezési szokásairól, ugyanis az éttermek étlapjukat a városnak megfelelő vegetáriánus életmódhoz alakítják, hiszen a legtöbb helyen az állatokat szentként tisztelik. A nagyobb, modernebb városokban a küldföldiek számára kialakított éttermeket is találhatsz, mégis inkább azt ajánljuk, hogy válaszd a vegetáriánus éttermeket, egyrészt mert a legtöbb étterem nem rendelkezik hűtővel, másrészt rögtön elnyerheted a helyiek barátságát. Fordíts nagy figyelmet a kézmosásra és különösen figyelj a körmökre tisztaságára. Indiában kézzel esznek, de ami még fontosabb, hogy jobb kézzel, ugyanis a bal kéz használatát dicstelen testi cselekedetekhez társítják. Természetesen ez alól kivételt jelentenek a balkezesek, nekik viszont a jobb kéz használatát kell mellőzniük. Tányérodra mindig annyit szedj, amennyit meg is tudsz enni, mert az ott maradt étel pazarlásnak minősül, mely nagy tiszteletlenség.

india

Japán

A felkelő nap országában igen fontosak a tradíciók, melyeknek tiszteletét az idelátogatóktól is elvárják. A japánok nem sokra tartják azt a külföldit, aki nem beszéli a nyelvüket, ráadásul szokásaikat sem ismeri, ám ha egy kis időt szentelünk ezek elsajátítására és néhány alapkifejezést magunkávé teszünk, máris nyert ügyünk van és elnyerhetjük vendéglátónk jóindulatát. Az ültetésnek hagyománya van, ezért mindig oda üljünk, ahová a házigazda kísér minket. Ha már az asztalnál ülünk és étkezéshez készülünk, nem illendő nyugati evőeszközt, kést kérnünk, ugyanis a japánok úgy tartják, hogy az olyan étel, melyhez kés használata szükséges, kemény és ehetetlen. Saját poharunkat sose töltsük meg itallal, ezt hagyjuk meg asztaltársunknak, ám a szomszédéról ne feledkezzünk meg. Az evőpálcikával soha ne mutagossunk, ne nyalogassuk, ne adjunk vele ételt másnak, és soha, de tényleg soha ne állítsuk merőlegesen a rizsbe, mert ez azt jelentené, hogy asztaltársunk halálát kívánjuk. Japánban a levest nem eszik, hanem isszák, ezért az edényt a szánkhoz kell emelni és nyugodtan szürcsöghetünk (sőt el is várják), hiszen ez azt jelenti, hogy ízlik nekünk. A belefőzött halat, tésztát vagy zöldséget evőpálcikával ehetjük. Orrot fújni evés közben nagy tiszteletlenség! Ha ez mégis elkerülhetetlen, kérjünk elnézést és vonuljunk el a mellékhelyiségbe!

japan

Egyiptom

Sok más országgal ellentétben itt a főétkezés a vacsora, a reggelit is igen későn fogyasztják, általában 11 óra körül, így persze az ebéd is kitolódik. Rengeteg zöldséget fogyasztanak egyiptomban, húst csak nagyon ritkán, általában ünnepi alkalmakkor, ám a fogások elkészítési módjának, fűszerezésének köszönhetően nem is fog hiányozni. A tengerparti várásokban, például Alexandriában, a tengeri ételek, a halak teszik ki az étkezések igen nagy százalékat. A halakat leggyakrabban roston sütve kínálják. Itt se használjuk bal kezünket étkezéskor (kivéve persze, ha balkezes vagy), hiszen tisztátalannak tartják. Sót eszedbe se jusson kérni, még csak rá se nézz a sótartóra, mert ezzel a szakács tudását becsmérled, mely igen nagy tiszteletlenségre utal. A vacsora után, az este végén egy különleges fekete teát, a Shait szolgálják fel, melyet illendő elfogadni. 

egyiptom

Franciaország

Ha a divat, a szerelem, a design és a gasztronómia fővárosát keresed, a következő utad Franciaországba vezessen. A franciák rendkívül büszkék kultúrájukra, európaiságukra, nyelvükre, így nagyra értékelik, ha külföldiként elsajátítasz néhány mondatot. A franciák rendkívül udvariasak, így itt a kapkodás, a türelmetlenség nem erény. Ha egy francia családtól meghívást kapunk, az nagy megtiszteltetés, mert ez igen ritka gesztus. Az érkezés előtt 1-2 órával küldjünk csokrot a háziasszonynak (kerüljük a vörös rózsát és a krizantémot). Érkezéskor vihetünk egy kis apróságot, csokoládét ajándékba. Amennyiben étteremben kerül sor az étkezésre, úgy a legfontosabb szabály, hogy a számlát nem lehet felosztani, kifinomulatlanságra utal, és mindig a meghívó fél fizet! És még valami: ne hagyj ételt a tányérodon, mert ezzel azt jelzed, hogy nem ízlett!

franciaorszag

Thaiföld

Az itt élő emberek hozzá vannak szokva a rengeteg turistához, rendkívül toleránsak és alkalmazkodóak, még akkor sem szólják meg az idegeneket, ha megsértik a thai szokásokat. Az egyik legtermészetesebb dolog, hogy az emberek mosolyognak, így mi is kövessük ezt a példát, ráadásul így máris eleget tehetünk az egyik legfontosabb gesztusnak. Thai szokás szerint  úgy illendő köszönteni a másikat, hogy tenyerüket összeillesztve meghajolnak, ám ezt a külföldről érkezőktől nem várják el, viszont egy finom meghajlással elismerő tekinteteket nyerhetünk. Különösen fontos itt a tiszteletadás, kiváltképp az idősebbek felé. Az ételből mindig rendelj keveset, itt ez az elvárt, az ételeket pedig az asztalnál ülők megosztják egymással, így nekünk is így kell tennünk, ha nem akarjuk megsérteni az embereket. A villát kizárólag arra használják, hogy a falatot a kanálra segítsék, így ezt ne használd étkezésre. Ha az étkezés végére értek és maradt még egy utolsó falat a tálaló edényben, ne vedd el, modortalanságra utal. 

thaifold

Anglia

Itt is a vacsora számít főétkezésnek, ebédre maximum egy szendvicset vagy gyors éttermi ételt fogyasztanak. Hagyománynak számít náluk brunch, mely a “lunch” és” breakfast” kifejezések egyvelegéből jött létre, és késői reggelit vagy korai könnyű ebédet, valamint a vasárnapi ebéd is. Az angoloknál kevesebb kimért nemzettel találkozhatunk, ez igaz étkezéseikre is. Gyakran szerveznek vacsora partit, melyre 10-15 perces késéssel illendő érkezni egy üveg bor kíséretében. Az étkezés előtt a szalvétát minden esetben terítsük az ölünkbe, az asztalon ne hagyjuk semmiképp. Türelmesen meg kell várni, míg mindenki szed, majd ezután lehet elkezdeni az étkezést. Amennyiben fogyasztunk levest, azt úgy tegyük, hogy a tányért magunktól ellentétes irányba billentsük és ugyanabba az irányba kanalazzuk. A sülteket minden esteben az asztalnál vágják fel, melyek mellé ízletes szószokat és mártásokat kínálnak, a zöldséget, köretet pedig közös edényekben tálalják. Ha elegendő volt számunkra az étel, azt úgy jelezhetjük, hogy villánk felfelé néz. A délutáni teázásnak nagy hagyománya van Angliában. Mindig a csésze fülét fogjuk egyik kezünkkel, míg a másikkal a csésze alját tartjuk és finoman kortyoljuk, még véletlenül se szürcsöljük!

anglia