Nemzetek ételei

2017-12-07 10:04:11

Ikonikus ételek a Föld minden szegletéből

Akármerre is járunk a világban, nem mehetünk el úgy egy országból vagy kontinensről, hogy ne kóstoljuk meg a helyi specialitásokat, hiszen minden kultúrának megvannak a maga sajátosságai, így van ez a gasztronómiában is.

Mi elhoztunk nektek néhány finomságot, hogy elkalauzoljunk titeket a bolygónk legszebb vidékeire. Készen álltok?

Kína és a pekingi kacsa

Már a császári idők óta Kína nemzeti étele ez a kacsahúsból készült, vékony bőrű, ropogós, ízletes húsú finomság. A kész pekingi kacsát rendszerint a séf a vendégek előtt szeli fel és három szakaszban kínálja, mellé pedig palacsintát, újhagymát, Hoisin-szószt és szójaszószt.

pekingikacsa

Törökország nemzeti étele,  a köfte

Magyar megfelelője a fasírt, mely tulajdonéppen csak fűszerezésében tér el, elkészítési módja megszámlálhatatlan. Lehet hosszúkás vagy lapos, nyársra tűzött vagy roló alakú. Szívesen fogyasztják zöldségekkel, salátával vagy akár szendvicsként is, de a legjobban talán a bulgurral passzol.

kofte

 

Brazília - Tacacá

A dél-amerikai ország egyik legkedveltebb fogása a Tacacá, mely egy ízletes meleg leves. Ez a különleges finomság manióka szószból és manióka lisztből készül, emellett pedig szárított garnála is található benne. Tipp: kiváló másnaposság ellen is.

tacaca

Mexikó kedvence, a taco

Ez a tradicionális mexikói étel kukorica- vagy búzalisztből készül, és szinte bármilyen hozzávalóval isteni, főképp tortillába tekerve. Megtölthetjük grillezett hússal, de akár sörben áztatott garnélával is, lehet puha vagy éppen pirított, a végeredmény akárhogyan is, de mindig magáért beszél.

taco

A japánok különlegessége - a nattó

Nem lehet azt mondani rá, hogy szép és az illata sem kellemes, ennek ellenére mégis finom, így nem véletlenül a felkelő nap országának egyik kedvenc eledele. A nattó valójában nyers szójababot jelent, melyen egy baktériumfaj tenyészik és annak kifejlett változata puhítja meg a babot, valamint egy nyúlós ragadós réteggel vonja be. Ha Japánban jártok, semmiképp ne hagyjátok ki!

natto

Szerbia büszkesége, a Pljeskavica 

Könnyen a húsimádók kedvencévé válhat ez a férfiasan fűszeres, szaftos pogácsa, melyet leginkább a szerb konyhaművészet hamburgereként emlegetnek. Elkészítésének titka, hogy szódabikarbóna is kerül bele, amitől igazán omlós lesz. Leginkább zsemlébe vagy buciba bújtatva kedvelik, de gyakran fogyasztják grillezett zöldségekkel és sültkrumplival is. Természetesen az ajvár vagy az urnebes elengedhetetlen. Mindkettő mennyei sült paprikás szósz, míg az ajvár sült padlizsánnal készül, az urnebes lelke a túró.

pljeskavica

Belgium és a moules frites

A belgák előszeretettel fogyasztják a tengeri herkentyűket, az angolnát, így mi más is lehetne nemzetük egyik fő specialitása, mint a moules frites, mely magyarul kagylót jelent sültkrumplival. Olyannyira kedvelik, hogyha Belgiumban járunk és egy kis kagylóhoz támadna kedvünk, csakis sültkrumplival ehetjük.

moulesfrites

Pirog - Oroszország

Az egyik legsokoldalúbb orosz étel, melyet megszámlálhatatlan módon lehet elkészíteni. Megtölthetjük sós vagy édes töltelékkel, így lehet főétel vagy akár desszert is, mindenképp mennyei. Sós változatát leggyakrabban káposztával készítik el, de készülhet különböző húsokkal, gombával, ragukkal is. Amennyiben inkább az édes verziót részesítenétek előnyben, klasszikusnak számít az alma, de megtölhető erdei bogyókkal, pirosbogyós gyümölcsökkel, de igazából szinte ármivel, így ennek is csak a képzelet szab határokat.

pirog

Finnország - karjalai pörkölt

Szinte hihetetlen, de ez egyszerűen rénszarvas pörkölt, mely Lappföldön valódi ínyencségnek számít. Ha Finnországban jársz, szinte kötelező megkóstolni és nem is fogod megbánni. Szokás szerint ribizli vagy áfonyalekvárral, valamint krumplival fogyasztják, és még azok is megkedvelik, akik egyébként nem rajonganak a vadhúsért.

renszarvasporkolt

Vietnám - Pho

Az ország minden szegletében kapható ez a tradicionális vietnámi fogás, melyben rizstészta, vékonyan szeletelt marhahús vagy esetleg csirke található. Ám ha igazán jót szeretnénk enni, egészen Hanoi városáig kell utaznunk, mely friss citromlével és csilivel az igazi.

pho