Mesébe illő kirándulóhelyek télen

2018-12-11 13:37:03

Magyarország télen: 8 varázslatos hely a hótakaró alatt

Beköszöntött a tél és ezzel együtt a kirándulókedvünk is a meleg szobába bújna egy forró tea mellé, pedig bizony a mínuszokban is érdemes elindulni, hiszen valódi csodában lehet részünk.

Egy téli kiruccanás varázsa semmihez sem fogható. A végtelen nyugalom, amit a fehérség borította táj áraszt, és a csend, melyet csak a friss hó ropogása tör meg szinte már mesébe illő. Lássuk azt a 8 helyet, melyek télen is emlékezetes élményt biztosítanak!

Lillafüred

Amennyire az enyhébb időben magával ragad, legalább annyira elbűvöl télen is. Elképesztő természeti csodák várnak itt ránk. A fagyok hatása itt sem marad el, és éppen ennek köszönhető legfőbb látványossága, mikor is a 20 méteres Szinva vízesés teljességgel jégbe borul. A Palotaszálló impozáns épülete szintén pazar látványt nyújt az előtte elterülő Hámori-tóval.

lillafured

Kékestető

Magyarország legmagasabb pontját, ilyenkor érdemes igazán meglátogatni. Az 1014 méteres varázshegy páratlan környezettel és még annál is jobb levegővel várja, hogy felfedezzük a téli hóesésben, a lélegzetelállító kilátásról nem is beszélve. Az aktív pihenés szerelmesei akár síelhetnek is hazánk 2. leghosszabb (1,8 km) lesiklópályáján vagy túrázhatnak egyet a Mátrában, akár a decemberben esedékes Mikulás Túra keretein belül.

kekesteto

Gasztronómiai élményért mindenképp a néhány kilométerre található gyöngyösi Bori Mamit ajánljuk. Szezonális finomságokkal és a régió tradicionális fogásaival várják a vendégeket. Az étterem számára fontos, hogy minden alapanyagot helyi termelőktől és kézművesektől szerezzenek be, ezzel támogatva a fenntarthatóságot. Elegáns, de mégis könnyed stílusa elbűvölő, fantasztikus kínálatában pedig kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják kedvencüket.

borimami

 

Balaton

A magyar tenger minden évszakban lenyűgöző, így már rég elmúltak azok az idők, mikor csak nyári forróságban volt itt élet. A nyári nyüzsgést felváltja a csend és a nyugalom, a hattyúk óvatos totyogása a jégen, a szikrázó napfény csillanása a vízen semmihez sem fogható. Szigligeten például remek programok várnak: műjégpályával, szaunával állnak rendelkezésünkre, utána pedig csobbanhatunk a jéghideg Balatonban, ha megéhezünk, akkor a Három Platán büféjében ilyenkor is igazi finomságokra lelhetünk. Hasonló lehetőségek kínálkoznak Balatonlellén, ugyanis a BL Yachtclubb szintén felállítja saját jégpályáját. Ha pedig az időjárás "kegyes" hozzánk és befagy a Balaton, semmiképp ne hagyjátok ki a Balaton-átcsúszást Fonyód és Badacsony strandjai között, mely egy 5 kilométeres kihívás, utána pedig forralt borral és teával melegíthetjük át magunkat.

balaton

Normafa

A nyugalom szigete a főváros szívében, melyben az a nagyszerű, hogy a nagyvárosi forgatagból azonnal a természetben találhatjuk magunkat. Igazán hangulatos sétára van itt lehetőség, akár kedvencünkkel is, kellő mennyiségű hóesés után pedig igazi szánkó- és síparadicsommá változik. A 477 méter magas Szabadság-hegyről lélegzetelállító kilátás nyílik Budapestre, így oda mindenképp fel kell sétálni.

normafa

Néhány száz méterre a Normafától egy igazán hangulatos kis hely, a Gyugyi's Bistroban fogyaszthatunk el egy kellemes ebédet vagy vacsorát kirándulás után. Az ételek nagyon finomak, így tutira mindenki talál ízlésének megfelelőt.

gyugyi

Börzsöny

Az egyik legkedveltebb célpont a kirándulni vágyók körében egész évben, páratlan természeti kincsinek köszönhetően. A Börzsöny harmadik legmagasabb csúcsa, a Nagy-Hideg-Hegy 864 méteres magasságban kínál nem csak túrázási lehetőségeket, hanem akár szánkózásra és síelésre is van mód, megfelelő mennyiségű hó esetén. A csúcsra felérve varázslatos panoráma tárul elénk, melyet a hótakaró még inkább megszépít. Ha van egy kis szerencsénk és elég nagy a csend, talán egy-két vadat is megpillanthatunk.

borzsony

Visegrád - Dunakanyar

Bármikor is látogassunk el a Dunakanyarba, a látvány mindig lenyűgöző. Az épületek, a fák, a lejtők és mezők mind-mind a történelem felejthetetlen pillanatait suttogják. Ez a gyönyörű vidék télen, mikor hó fedi, talán még varázslatosabb. A síelés szerelmeseit a Nagyvillám sípálya várja, ahol ha épp nem esik a hó az sem gond, ugyanis hóágyúkkal is tudnak gondoskodni róla. Az élményt tovább fokozhatjuk a Nagyvillám-kilátó mellett található bobpályán. A hegyoldalban kanyargó bobozás garantáltan kielégíti az adrenalin függőket is.

dunakanyar

A Dunakanyar fölé magasodva várja vendégeit a Nagyvillám Étterem pazar ételekkel és semmihez sem fogható panorámával a Fellegvárra és a Dunára. Családok számára is remek választás, ugyanis a legkisebbeket egy játszósarok is várja, ahol a felhőtlen játék garantált.

nagyvillam

 

Szilvásvárad – Szalajka-völgy

Igen kedvelt célpont a kirándulni vágyók körében, de inkább csak akkor, mikor a természet lüktet és élettel teli, a téli időszakban kevésbé, pedig ez nagy hiba. A hófödte bükki táj szépségével egyszerűen képtelenség betelni és valami olyan nyugalom járja át az ember lelkét, ami leírhatatlan. Ha nagyon nagy szerencsénk van, akár a befagyott Fátyol-vízesésben is gyönyörködhetünk. 

szalajkavolgy

Éppen a völgy bejáratánál található a Völgy étterem, mely nem csak családias hangulattal, de házias ízekkel is várja vendégeit. Ha megéheztek a kirándulás után, látogassatok el ide és kóstoljátok meg az isteni pisztrángot, garantáltan nem fogjátok megbánni!

volgyetterem

 

Felsőtárkány

Az egyébként is mindig tündöklő kis palóc falu télen is elkápráztat mindenkit. A hótakaró borította település és annak környéke, különösen a Felsőtárkányi-tó szépsége páratlan ilyenkor (is). Gyönyörű útvonalai mindig felfedezésre várnak, így bátran induljatok el akár a hóesésben! Nagyszerű program akkor is, ha éppen Eger városában kirándultok, hiszen onnan csupán 6 kilométerre található.

felsotarkany

Ha már itt jártok, mindenképp látogassatok el az Egri vár tövében található Macok Bisztró & Borbárba. Fantasztikus ételekkel és borokkal várják a vendégeket, a kiszolgálás pedig egyszerűen pazar. Kiemelkedő minőség és íz. Kell ennél több?

macokbisztro