Karácsony a nagyvilágban

2019-12-05 15:32:26

A szeretet ünnepén egy csipetnyi varázslat költözik szívünkbe, mely ilyenkor az egész világot átszövi egy láthatatlan fonallal. Bár rengeteg különböző nemzet él a Földön, a karácsonyt szinte mindenhol ünneplik más-más módon. Nem csak az étkezési szokások térhetnek el, de az ajándékozásnak is kialakult a metódusa, sőt még az időpontok is eltérhetnek a nálunk megszokottól.

Írország

Már december 13-án kezdetét veszi az ünnep, az ezt követő 13 nap a Little Christmas ( Kis Karácsony). Akárcsak mi, úgy az írek is ünnepi díszbe öltöztetik otthonaikat. Hagyomány, hogy ablakaikba három gyertyát tesznek (a szentháromságra utalva), melyeket fenyőágakkal ékesítenek, ezzel mutatva az utat a szent családnak az éjszakába. Az írek karácsonya hagyományosan ötvözi az ír katolikus szokásokat, a kelta pogány valamint az anglikán protestáns hagyományokat, így fenyőfát ők is állítanak, főképp mert a téli napéjegyenlőség alkalmával szakrális szerepet játszó örökzöldeket a kelták terjesztették el. A gyermekeknek az ajándékot a Christmas Father hozza, karácsony éjjelén, akinek egy pohár whiskeyt vagy tejet, a rénszarvasoknak répát készítenek ki az éjféli misére való indulás előtt. Az ünnepi lakoma előkészületei már hetekkel előtte megkezdődnek, hiszen csupa olyan étel készül, melyeknél az ízek összeéréséhez időre van szükség. Ilyen a Plum Pudding (fűszeres-mazsolás karácsonyi desszert), Mince-Pie (zsírral és konyakkal leöntött mazsolát, almát, mandulát, cukrozott narancshéjat tartalmazó pite), valamint a Spiced Beef, mely szintén több napos pácolát igényel. Mindemellett a menü olyan angolszász ételekkel egészül ki, mint a pulyka, az áfonyaszósz és a sonka. A vendégszeretet jeleként a karácsony esti étkezést követően tejet és kenyeret helyeznek el a ház előtt, valamint az ajtót is nyitva hagyják.

irkaracsony

 Finnország

Az ünnep már december 23-án megkezdődik, ám nem ünnepléssel, hanem munkával. Ezen a napon este, miután a gyerkőcök lefeküdtek, a szülők nekilátnak a rendrakásnak. Tisztaságot varázsolnak és előkészítik a másnap ételeket. Hagyomány, hogy 24-én reggel a család körbeüli az asztalt, a reggeli pedig mennyei fahéjas tejberizs, melybe 1 szem mandulát elrejtenek. Aki ezt megtalálja, az a következő évben szerencsés lesz, míg a lányoknál a mielőbbi férjhezmenetelt jelentheti. Mikor tizenkettőt üt az óra Turkuban kihírdetik a karácsonyi békét, melyet a rádió is közvetít. Finn barátaink még ezen a napon sem hagyják ki a szaunát. A karácsonyi vacsora itt is igazi tardicionális fogásokból áll: Hering üvegfúvó módra, majd rozskenyérben sült sonka, sült krumplikásával. A sütemények jellegezetesen mézesek vagy gyömbéresek. A vacsora végeztével az asztalt nem szedik le, hogy az arra járó karácsonyi manók is jóllakhassanak. Karácsony első napja kizárólag a családé, ilyenkor sem szomszédolni, sem telefonálni nem illendő, azonban 25-én már köszöntik a barátokat és a rokonlátogatás is megkezdődik.

finnkaracsony

 Lengyelország

Bár elsősorban keresztény ünnep náluk a karácsony, családi jellege igen jelentős. Nagyon fontos a tardíció, így például Szentestén az asztalon mindig 12 féle étel található meg, ahogy mindig egyel több teríték is. A hiedelem szerint az étkezés végéig nem lehet felállni, mert az szerencsétlenséget hoz. Hagyomány, hogy a nagy kerek ostyán, az oplatkán mindenki osztozik, hisz úgy tartják, aki osztozik, az kenyérből sem szenved majd hiányt. Ezt jókívánságok is kísérik, ezen felül pedig a sértések is bocsánatot nyernek. Sok helyen még ma is tartják azt az ólengyel tradíciót, amely szerint csupán az első csillag megjelenésekor ülnek az ünnepi asztalhoz. Általában gondoskodnak arról is, hogy páros számú résztvevője legyen a vacsorának és ilyenkor a 13 fős étkezéstől is tartózkodnak. Vacsora után a család kolindákat, azaz karácsonyi dalokat énekel, majd aztán együtt sietnek az éjféli misére is. A babona szerint, aki elsőként lépi át a templom küszöbét, annak lesz a leggazdagabb a termése. 

lengyelkaracsony

 Olaszország

Itáliában szinte minden tartományban más és más hagyományok szerint ünnepelnek, azért mégis vannak hasonló momentumok. Akárcsak idehaza, december elején itt is megkezdődik a készülődés az ünnepekre. Úgy tarjta egy olasz közmondás: ”Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” , avagy a karácsonyt a szeretteiddel töltsd, a húsvétot meg azzal, akivel akarod - hisz a család egysége a legfontosabb. A karácsonyi előkészületek igencsak hosszúra nyúlnak, így a karácsonyfát sem hagyják az utolsó pillanatra. A  családok már az adventi időszak alatt felállítják a fát. Az olasz gyerekekhez nem jön a Mikulás december 6-án, Szent Miklós (San Nicoló) ünnepén, viszont a kisebbeket ajándékokkal jutalmazzák ilyenkor. December 8-a, mely itt munkaszüneti nap, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának napja, így az egész ország díszbe borul. 24-én este az ajéndékokat nem Jézuska, hanem Babbo Natale, vagyis a Télapó hozza el. Január 6-án viszont felesége, Befana jön el, hogy vízkeresztkor kisebb ajándékokkal köszöntse a gyerkőcöket.

olaszkaracsony

 Anglia

Ahogyan írországban és más angolszász országokban, itt is a Father Christmas hozza az ajándékokat (Santa Claus). A karácsonyfát már hetekkel az ünnep előtt felállítják, akár már novemberben, advent előtt. Az igazi ünnepnap itt a 25-e, a gyermekek nagy izgalomtól felbuzdulva ébrednek, hiszen ajándék várja őket a fa alatt. A főzés is már kora reggel megkezdődik, hogy idejében kezdetét vehesse a Christmas Lunch. Az előétel általában füstölt lazac vagy egyéb tengeri herkentyű, de lehet krémleves is. Hagyományosan a főétel egy extra nagy pulykasült, melyet minimum 3 körettel és klasszikus angol mártásokkal kínálnak. Kisebb családoknál liba- vagy kacsasült is kerülhet az asztalra, a különleges ételeket kedvelőknél pedig őzgerinc, fácán, szarvas sült vagy vadliba. A desszert mindig Christmas puddig, amit már hetekkel korábban elkészítenek, mely egy aszalt gyümölcsös, alkoholos sütemény.  A televízióban 3 órakor a királynő beszéde veszi kezdetét, melyet minden család figyelemmel kísér. A december 26-át rokonlátogatással, akár vásárlással vagy bulizással töltik.

angolkaracsony

 Amerikai Egyesült Államok

A Hálaadást követően megkezdődnek a karácsonyi előkészületek, így a demcember már ennek szellemében telik. Az utcák is ünnepi fényekbe borulnak, ahogy az üzletek is, melyek megtelnek a lelkes vásárlókkal. A legtöbb házban a karácsonyfák színes fényekben pompáznak, a zoknikat a kandalló fölé akasztják, melyekbe Santa Claus az ajándékot teszi karácsony éjjelén. Karácsony éjszakáján a már ágyban lévő gyerekek igencsak hegyezik a füleket, hátha meghallják a Santa Claus szánjának csengőjét, amikor a szarvasok elröpítik a ház előtt. Ha sikerrel járnak, álmukban körutazást tehetnek a csillagos égbolton, és még valódi angyalhajat is kapnak emlékbe. A klasszikus és  elmaradhatatlan étel az ünnepi pulyka vagy bizonyos vidékeken a roastbeef és a híres yorkshire-i puding, mely szintén része a karácsonyi ünnepeknek, amit egy rumos, tejszínes datolyatortával koronáznak meg.

amerikaikaracsony