Így kávéznak a nagyvilágban

2018-03-07 08:56:40

Így kávéznak a nagyvilágban

Az ital, ami szerte a világon töretlen népszerűségnek örvend nem csak azért, mert élénkítő hatású, hanem azért is, mert remek kapcsolatépítő erővel bír. Világhódító útjára a 16. században indult, mikor is a Közel-Keleten megforduló utazók és és botanikusok egy különleges, addig ismeretlen növényről és annak terméséről számoltak be, nem sokkal később pedig az első kávészemekkel megtömött zsákok is megérkeztek az itáliai Velencébe. Híre rendkívül gyorsan terjedt egész Európában, ezután pedig sorra nyitottak a kávézók. Az öreg kontinens első kávéháza ugyancsak Velencében nyílt 1624-ben La Bottega del Caffé néven. 

Akármerre is járunk a világban, egy dologban biztosan lehetünk: kávét mindenhol kaphatunk. A csavar, hogy nem mindenhol ugyanúgy. Ahány nemzet, annyi tradíció, a kávézásnál sincs ez másképp, de ettől szép a világ. A kávékultúra is attól olyan érdekes, hogy minden nemzet a saját ízelése szerint alakította ki szokásait.

Kezdjük talán a legősibb kávékészítési módszerrel, mely a török nemzeté. Ha itt jársz ezt semmiképp ne hagyd ki, hiszen igazi kuriózum. Nagyon erős és rendkívül ízletes, karakteres, közvetlenül az étkezés után szolgálják fel. Elkészítése igen időigényes, ugyanis a kívánt szemcseméretet többszöri őrléssel érik el, míg púder finomságú nem lesz. Ezután cukor és víz kíséretében többször is felforralják és szűretlenül kínálják cezve vagy másnéven ibrik segítségével, mellé pedig édességet fogyasztanak.

torokkavezas

Ha nem akartok egészen Isztambulig utazni egy jó török kávéért (bár érdemes), mindenképp látogassatok el Eger városába, ahol az Egri Pasa Sátra vár tradicionális ételekkel, italokkal, édeséggekkel, teával és persze kávéval.

egripasasatra

Ha kávéról van szó Olaszország semmiképp sem maradhat ki. Igazi nemzeti kincsnek számít itt, így akárhova térsz be, a jó kávé garantált. Ha igazi olasz módra kávéznál, a reggelid mellé fogyassz cappuccinot egy isteni croissant kíséretében. A nap további részében jöhet az eszpresszó, de semmiképp sem elvitelre, ugyanis ez udvariatlanság. Ezt még a pultnál állva, felesként illik felhajtani, de elfogyaszthatod az asztalnál ülve egy baráti beszélgetés kíséretében. Nem ritka jelenség az sem, hogy az olaszok alkohollal színesítik kávéjukat, így kerülhet bele egy kis brandy vagy grappa is, ám tejjel kérni egyenesen tilos.

olaszkavezas 

Egy csipet Itália - Ez a Caffé Torino, ahol rögtön úgy érezheted, mintha egy olasz kávézóban ücsörögnél. Fantasztikus tésztaételeket, kiváló kávét, mennyei bruschettát, és sok egyéb finomságót kóstolhatsz.

caffetorino

Elérkeztünk a Café au Lait (tejeskávé) hazájába, Franciaországba. Forró tejjel készítik, a franciák kedvence, melyet leginkább a reggeli croissant mellé fogyasztanak. Nem túlzás azt mondani, hogy sokember álma egy francia kávézóban ücsörögni egy hatalmas bögre kávéval, és közben csak hagyni, hogy Párizs varázsa átjárjon.

franciakavezas 

Akár fővárosunk legszebb részén is átélheted ezt az élményt. Budapest I. kerületében található egy parányi hely, ahová belépve rögtön franciaország szívében érezheted magad. Ez a Café Flore Matin et Soir

cafeflore

Igazán különleges és egyedi a vietnámi emberek kávézási szokása, akárcsak annak elkészítése. Egy üvegpohár aljára kerül egy kis sűrített tej, a pohárra pedig egy phin (szűrő) kerül, ebben található a kávé és a forró víz, innen pedig egyenesen a pohárba csöpög a kávé. 

vietnamkavezas 

Ha megkóstolnád ezt az ízletes nedűt és felfedeznéd a vietnámi gasztronómiát, csak látogass el a Funky Pho-ba, mely Budapest szívében, a VI. kerületben található. Nem csak ezt a különleges kávét, de fantasztikus ételeket és mennyei desszerteket is megkóstolhatsz.

funkypho 

India kávékulturája igen egyedi, karakteres, erős fűszerezésű és monszuneljárással készülő frissítők jellemzik. Ez annyit jelent, hogy a kávészemeket nyitott és szellős helyen tarolják, hogy az óceán minden eszenciáját magukba szívják. India igen jelentős ország kávétermelés szempontjából, maga az ital viszont csak az utóbbi időben kezdett egyre népszerűbbé válni. A déli részeken gyakori, hogy filteres eljárással főzik, amikoris a babszemekből főzött kávét fémdobozban tárolják és tejet öntenek hozzá 3:1 arányban.

indiakavezas 

India varázslatos világába repít el minket a Darjeeling Indiai Tea és Kávéház, ahol egzotikus teák, kávék és sütemények várják a különlegességekre vágyókat. Nagyszerű választás, ha kicsit kiszakadnál a mókuskerékből, és egy nyugodt és csendes helyre vágysz.

darjeeling