Húsvét napja közeleg, kicsi és nagy piros tojást festeget...

2018-03-27 10:21:47

Húsvét napja közeleg, kicsi és nagy piros tojást festeget...

Közeleg a húsvét és ezzel együtt végre a tavasz is kopogtat. Ez a kereszténység legnagyobb ünnepe, melyet a Hold állásától függően márciusban vagy áprilisban tartanak, azt pedig egy 40 napos böjt előzi meg. Jézus pénteki keresztre feszítése után harmadnap feltámadt, ezzel legyőzve a halált is, kereszthalálával pedig megszabadította az embereket bűneiktől.

Idehaza számos hagyomány él az ünneppel kapcsolatosan, ilyen például a barkaszentelés, a kiszehajtás és villőzés. A Húsvéti Szent Háromnapon, vagyis nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton a kereszténység megemlékezik Jézus Krisztus kínszenvedéséről, a kereszthalálról, majd pedig a feltámadásról. Húsvétvasárnap a feltámadás napja, melyhez az ételszentelés és munkatilalom hagyománya tartozik. Ezt követi a húsvéthétfő, a locsolkodás napja, melyhez a víz tisztító és teremtő erejét kapcsolták. 

A mai napig szokás, hogy ilyenkor a fiúk és férfiak járják a házakat, és mókás versek, mondókák kíséretében locsolják meg a lányokat, asszonyokat, melyért cserébe a lányok piros tojást adnak a legényeknek. 

Jelentőségének köszönhetően országszerte fantasztikus programok kerülnek megrendezésre kicsik és nagyok legnagyobb örömére.

Ópusztaszer - Szeri Húsvét

Évek óta megrendezésre kerül a Szeri Húsvét, amikoris a skanzen életre kel és rengeteg embert csalogat a parkba. Április 1-2. között a menyecskék és legények korhű jelmezt öltenek, s így elevenítik meg a népi ünnepi hagyományokat. Csillingelő muzsikaszó, ételszentelés, tojásfestés és igazi, régimódi locsolásban lehet része az idelátogatóknak.

opusztaszer

Hollókő - Hollókői Húsvéti Fesztivál

Három napos fesztivállal várja az érdeklődőket a Hollókői Húsvéti Fesztivál, mely március 30-án veszi kezdetét és április 2-án fejeződik be. Mindenképp érdemes ellátogatni ide, hiszen sokszínű folklór programokkal, koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal, és természetesen locsolkodással készülnek. Ha igazi gasztronómiai élményekre vágytok, a varászlatos Ófaluban hihetetlen ízekkel tarkíthatjátok a napot. A főszerep a húsvéti sonkáé, azonban emellett olyan finomságokat kóstolhattok meg, mint a vanyarci világbajnok haluska vagy a kétbodonyi szilvásgombóc.

holloko

Mezőkövesd - Matyó Húsvét

Rendkívül izgalmas programokat kínál a Matyó Húsvét rendezvénye Mezőkövesd városában. Hagyományörző programok, húsvéti állatudvar, kézműves foglalkozások, családi és gyermek programok színesítik a város életét április 1-2. között. Mezőkövesd utcáin tojásfestés, pónicikli, népi játékudvar és felfedezőjáték várja kicsiket és nagyokat egyaránt. Koncertek, előadások, foglalkozások széles választéka áll a szórakozás központjában! Gyertek el Ti is!

mezokovesd 

Kőröshegy - Húsvéti Piknik a Kőröshegyi Levendulásban

Családi programot szerveznétek, vagy épp romantikus kirándulást? Esetleg a batátokkal agyaltok valami jó kis programon? Ne keressetek tovább, ugyanis a Kőröshegyi Levendulásban felejthetetlen élményben lesz részetek. Csak hozzatok magatokkal egy nagy plédet, némi elemózsiát és élvezzétek a jó időt, a napsütést és a fantasztikus programokat, melyeket a Húsvéti Piknik a Levendulásban kínál március 31. és április 2. között. Vár a nyuszisimogató, kézműves ügyeskedések, levendula palánta vásár, megkóstolhatjátok a levendulás aprósüteményeket sós és édes változatban, de kedvetekre válogathattok a helyi kézműves levendulás termékek, lekvárok, szörpök, ajándéktárgyak, illatzsákok közül.

koroshegy

Diósgyőr - Húsvét a Diósgyőri várban

Tojásfestés, agyagozás, csuhézás, állatsimogatás, koncenrtek és táncház. Ez mind-mind a Diósgyőri várban kerül megrendezésre, a Húsvét a Diósgyőri Várban fesztivál keretein belül április 1-én és 2-án. A vár udvara megtelik élettel, izgalmas szórakozási lehetőséget kínálva az érdeklődőknek. Hozzátok el a gyerkőcöket, hiszen kipróbálhatják a gesztenye csúzlizót, a mozsár ágyút, a bögre dobálót vagy a liba futamot is. Igazi érdekesség, hogy megtekinthetik munka közben a tojáspatkolót, a kovácsot, a kosárfonót vagy a teknővájót.

diosgyor

Budapest - Húsvéti Nyuszikeresés

Fővárosunk is készül, nem is akármilyen programokkal. Árpilis 2-án nagyon izgalmas eseménnyel, a Húsvéti Nyuszikereséssel várják a szórakozni vágyókat. Kreatív kézműves- és hagyományörző programokat próbálhattok ki, de részt vehettek akár koncerteken vagy bábelőadáson is. Gyertek el és fessetek tojást, nemezeljetek, öntsetek gyertyát, fonjatok húsvéti kosarat, melyet később megtölthettek tojásokkal is. A kicsik nagyon fogják élvezni az állatsimogatót és az arcfestést is, de a legizgalmasabb talán, hogy megkereshetik az összes elrejtett tapsifüles rejtekhelyét, és akinek sikerül megtalálni mindet, az részt vehet az ajándéksorsoláson is.

budapest 

Siklós - Húsvét a Siklósi Várban

Ez a település önmagában is izgalmas, hát még ilyenkor, hiszen szórakoztató és érdekes programokban vehettek részt. Árpilis 1-én a Siklósi vár megtelik jókedvvel, gyermekzsivajjal, nevetéssel. Melyik gyermek ne élvezné a lovaglást, az állatsimogatást, a tojásfestést vagy a különböző foglalkozásokat? Gyere el Te is és hozd el az egész családot! A felejthetetlen élmény garantált. 

siklos 

Zalakaros - Családi Nyúlkergető

Ameddig a kicsik a játék keretében a tojásokat keresik, vagy éppen simogatják az állatokat, addig Ti, felnőttek nyugodtan megkóstolhatjátok a helyi borházak kínálatát. Ugye milyen jól hangzik? Mindegy hogy jó idő lesz, vagy éppen rossz, mindenképp várnak titeket március 31-től április 1-ig  kirakodóvásárral, koncertekkel, tojáskvízzel, valamint délutántól egész késő estig Húsvéti retro discoval. 

zalakaros