Exkluzív gasztronómia

2018-08-09 13:20:23

Exkluzív gasztronómia, vagyis a világ legdrágább éttermei

Mindenki szeret étterembe járni és finomakat enni, de vajon Ti kifizetnétek egy kisebb vagyont egy jó vacsoráért? Az ízeket persze élmény is kíséri, de ehhez bizony ki kell üríteni a malacperselyt. Túllépve a kifőzdék menüin és a pizzériákon igazán puccos helyekkel találhatjuk magunkat szembe, ahol a gatyánk is rámehet a finom falatokra. No de egyszer élünk, nem igaz?

Csekkoljátok listánkat a világ legdrágább éttermeiről, amik bizony nem csak ízlelőbimbóinkon de a bankszámlánk egyenlegén is nyomot hagynak!

SubliMotion – Ibiza

Kezdjük is mindjárt a legdrágábbal! A Playa d’en Bossa strandon, az ötcsillagos Hard Rock Hotelben. A befogadóképesség limitált, ugyanis egyszerre 12 főt tudnak vendégül látni, a 20 fogásos menüt pedig Paco Roncero készíti el nekünk, több mint 500.000 Ft-ért. Ezért az összegért egy valóságos gasztronómiai világ körüli útban lehet részünk, melyet látványos fény- és zenei effektusok kísérnek, a 360 fokos kivetítő segítségével pedig bolygónk legszebb vidékeit is bejárhatjuk.

sublimotion

Kitcho – Kyoto

A 2013-as évben büszkélkedhetett a világ legdrágább étterme címével, ám azóta már letaszították a trónról. Rendkívül népszerű az üzletemberek és politikusok körében. Az étterem célja a tradicionális japán étkezési szokások és fogásainak bemutatása, kezdve egy teaceremóniával, majd eztán következik a menüsor. Minőségét tekintve pazar, így ha szeretnénk megkóstolni az abalone kagylót vagy a tofut tengeri sünnel, akkor elkezdhetünk spórolni.

kitcho

 

Masa – New York

Egyszerűségében rejlik lehengerlősége. A Masa Takayamáról elnevezett étteremben mindenféle cicoma nélkül tálalják az ételeket, ugyanis az ízeket sokkal fontosabbnak tartják. Letisztult stílusa vonzza az embereket, még akkor is, ha órákat kell várni az ételre, hiszen itt mindig minden frissen készül el, az ára pedig igencsak borsos, körülbelül 150-160 ezer forintba fájhat itt egy ebéd.

masanewyork

Urasawa – Beverly Hills

Igazi elit találkahely, egyszerre csak 10 személyt látnak vendégül, így a foglalás sem egyszerű, de a türelem rózsát terem, vagyis ebben az esetben egy 30 fogásos menüt, melyre biztos, hogy senkinek sem lesz kifogása. Potom 500 dollár körüli összegért  (140-150 ezer forint) jól lakhatunk, szóval ha végig jártad az üzleteket a Rodeo Drive-on, ezt se hagyd ki!

urasawa

Per Se – New York

Ismét New Yorkban vagyunk, most a Per Se-ben, melyet 2016-ban a Restaurant Magazine beválasztotta a legjobb 6 étterem közé a világon. A Pazar ebéd mellé lenyűgöző kilátás is jár, hiszen a finom falatok közben a Central Parkot is megcsodálhatjuk! Annak ellenére, hogy igencsak szép kis összeget kell kicsengetni a gasztronómiai élményért, az asztalfoglalás igencsak nehézkes, de abszolút megéri kivárni.

persenewyork

Ithaa Undersea – Maldív-szigetek

A világ első vízalatti étterme 5 méter mélyen található az óceánba. Kialakítása 5 millió dollárba került, üvegfalain keresztül egyedülálló látványban lehet részünk. Az étterem mindössze 5 méter széles és 9 méter hosszú, ahová egy csigalépcsőn keresztül juthatunk le. Az építészeti remekmű maximum 14 főt tud vendégül látni, egyedi kérés eseten pedig akár hálószobává is átalakítható. 

ithaaundersea

Restaurant Le Meurice – Párizs

Kialakítását Versailles-i kastély ihlette, így ahogy az is, az étterem berendezése is pompás és ragyogó. Falait antik tükrök díszítik, mennyezetéről pedig kristálycsillárok lógnak. Minden csupa bronz és márvány, a fényűzést már csak a kulináris élmény fokozza, melynek keretein belül megkóstolható a Norvég homár, az "Ikejime" módszerrel készült sügért, mennyei sajtválogatást és isteni desszerteket. 

lemeurice

Aragawa  - Tokió

A húsimádók mekkája ez a hely, ahol megkóstolhatják a Sanda-marhák kifogástalan bélszínjét vagy éppen az egészben füstölt lazacot. A prémium minőséghez hibátlan kialakítású étterem is tartozik, melynek stílusa amellett, hogy impozáns egyáltalán nem hivalkodó. 2006-ban a legdrágább étteremnek választották, és címét bár elvesztette, így sem mondható olcsónak. Közel 100 ezer forintért tömhetjük meg a bendőt.

aragawatokio

+1 Gundel Étterem – Budapest

Az 1894-ben alapított étterem egész Európában népszerű, és annak ellenére, hogy az árak meg sem közelítik a fentebb említettekét, azért (nekünk magyaroknak legalábbis) az árlap igencsak sokkoló. Elegáns környezet és fantasztikus fogások várják a vendégeket. Legdrágább fogása 25 ezer forintot. Vendégül látták már itt II. Erzsébet királynét, Michael Schumachert és Paul Newmant is.

gundeletterem