Csodahelyek idehaza, ahová egyszer az életben el kell látogatni

2019-03-29 15:45:22

Csodahelyek idehaza, ahová egyszer az életben el kell látogatni

Végre beköszöntött a tavasz, vele együtt pedig a jó idő is. Nem csak a levegő, de a lelkünk is megtelik élettel, a rügyező fák látványa és illata pedig semmihez sem fogható. Tökéletes program lehet ilyenkor egy hétvégi kirándulás, hogy egy kicsit kiszakadjunk a mókuskerékből.

Az ország legbékésebb helyeire kalauzolunk most el titeket. Következzen 5 olyan település, ahová érdemes elindulni a hétvégén!

Erdőbénye

Ez a piciny falu Tokaj-hegyalja térségében található, melyet már a honfoglalás óta magyar településként tartanak számon. Érintetlen természeti szépségeivel elkápráztat, emellett pedig igazi hagyományörző falu, mely mindmáig megtartotta tájképi arculatát. Különleges adottságainak köszönhetően nagyszerű kirándulások, túrázások szervezésére van lehetőség, a nap végén pedig érdemes megpihenni egy pohár mennyei tokaji bor mellett.

erdobenye

Jósvafő

Mintha gyermekkorunk kedvenc népmeséjébe csöppennénk. Festői szépségű tájai barangolásra csábítanak, így mindenképpen bakancslistás hely. A község és környéke is igen gazdag látnivalókban, így nagyszerű választás az aktív pihenés kedvelőinek is. Érdemes körbesétálni a Tengerszem-tavat. Hazánk talán legszebb mesterségesen létrehozott tava, melyet a Baradla-barlangból karsztforrásként előtörő Jósva-forrás felduzzasztásával hoztak létre, mégpedig áramtermelés céljából. Ezenkívül érdekesség lehet a Tájház, a Református templom, a Harangtorony és a fejfás emlékpark, valamint az Ófalu.

josvafo

Mecseknádasd

Igazi kis gyöngyszemre lelhetünk a Kelet-Mecsek lejtőin.  A hegység szélén található településen valódi békére lelhetünk, hiszen itt a csendet kizárólag a madarak csicsergése vagy a patak csobogása töri meg. Ha ide tervezitek a hétvégi túrát, semmiképp ne hagyjátok ki a Schlossberg-templomromot és az innen nem messze található kilátót, a piros jelzéssel ellátott tanösvény mentén. A Réka-vár érdekessége - mely pusztulásának oka ismeretlen - hogy a legenda szerint még Attila király építtette szeretett hitvesének, Rékának.

mecseknadasd

Zebegény

Népszerű célpont túrázni és kirándulni vágyók körében. A község a Dunakanyar ékessége könnyedén megközelíthető Budapestről is, így nem véletlenül a fővárosiak egyik kedvenc helye, ha kikapcsolódásról van szó, ugyanis nem csak autóval, de vonattal is elérhető. A településen több érdekes látnivaló is akad, ilyen például a Római katolikus templom, a Kálvária-domb alján található Sziklakápolna, a falu fő utcáján pedig a Napraforgó házakat csodálhatjuk meg, melyek mindegyike a Dunára néz. Ha a városnézés mellett kaphatóak vagytok egy kis túrázásra, akkor több túraútvonal is áll rendelkezésre. Az egyik legkedveltebb éppen a Hegyes-tetőn található Julianus-kilátóig vezet. Biciklivel indulnál felfedezésre? Megteheted, hiszen a térségben szuperül kiépített kerékpárutak vannak. Kalandra fel!

zebegeny

Hollókő

Valódi időutazásban lehet részünk ebben a világhírű faluban, mely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A 17-18. századi tradicionális épületeknek ma is csodájára járnak a világ minden tájáról, emellett nem csak a házak, de az itt élő emberek, kézművesek, múzeumok, de még a szálláshelyek is arról gondoskodnak, hogy valóban megismertessenek a térség hagyományaival. Maga a település igazi látványosság, de emellett érdemes megtekinteni a Hollókői-várat. Ha pedig kíváncsiak vagytok, hogy milyen egy igazi húsvét faluhelyen, akkor látogassatok el ide  Húsvéti Fesztiválra, az élmény felejthetetlen lesz.

holloko

Ha eltöltenétek néhány napot ezeken a csodálatos helyeken, kattintsatok a településekre és válogassatok kedvetekre a jobbnál jobb szálláshelyek közül!