A hónap városa: Veszprém

2018-04-26 10:07:30

A hónap városa: Veszprém

A város, ahol ezer élmény vár. Ahol mindig zúgnak a harangok, ahol a királyi múlt és dinamikus fejlődés tökéletesen ötvöződik. Veszprém varázslatos város, nem véletlen, hogy vonzereje töretlen. Fenségesen romantikus és szeszélyes, ahová mindig jó visszatérni. Szűk macskaköves utcáin sétálgatva az épületek falai megannyi történetet suttognak. A királynék városában sosem fogtok unatkozni, hiszen rengeteg fantasztikus programmal várnak egész évben.

veszprem 

Minden évben megrendezésre kerül a Veszprém Tavaszi Fesztivál, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál ihletett. A rendezvény keretein belül a Pannon Várszínház művészeinek produkcióit a Hangvillában tekinthetjük meg, február végétől egészen árpilis elejéig. 

A város életének egyik legnagyobb eseménye a Gizella Napok májusban, mely egy összművészeti fesztivál. Tartalmas időtöltést kínálnak a családi- és gyermekprogramok, a koncertek, kirakodóvásár, a történelmi jelzmezes felvonulás és az irodalmi műsorok. 

Idén már huszadik alkalommal invitálja Veszprém városába a tánrajongókat A Tánc Fesztiválja, ahol a kortárs táncművészet legkiemelkedőbb alakjait csodálhatjátok meg. A fesztivál célja a közönségkapcsolatok és az alkotók, a szakmai kontaktus erősítése. 

Nyár, kabóca és Veszprém. Ez az a három szó, amitől minden gyermek szája rögtön fülig ér, hiszen rögvest kezdetét veszi a móka és a kacagás. A fesztivál helyszínét a Kolostorok és Kertek rendezvénytere adja, ahol kicsik és nagyon együtt piknikezhetnek a királyi párral, Habakukk királlyal és Boróka királynéval, de amint leszáll az éj, kezdetét veszi az éjszakai kalandtúra.

2004 óta kerül megrendezésre a VeszprémFest, melyre idén júlis 11-14. között kerül sor. A kulturális rendezvénysorozat keretein belül a világzene, a komolyzene, a jazz, az opera és a popzene kiválóságai szórakoztatnak mintket. Ahogy minden évben, a nagyszínpad idén is a Veszprémi Vár főterén kap helyet.

veszpremfest 

Ezután ismét a zenéé a főszerep, ugyanis a Veszprémi Utcazene Fesztvivál idén is igazi fesztiválvárossá varázsolja a települést. A föld minden szegletéről érkeznek ide utcai zenészek, hogy a legkülönbözőbb muzsikákkal kápráztassanak el minket.

Ha Veszprém, akkor az első, ami a legtöbb embernek eszébe jut a várnegyed, mely a barokk korba repít minket vissza. Az első püspökségek egyikét itt alapította Szent István, amikor is a veszprémi püspök joga lett a mindenkori királyné megkoronázása. Ezért nevezik a királynék városának. A Vár utca máig őrzi barokk mivoltát, macskakövei királyok és királynék lépteit őrzik, végéhez érkezve pedig lenyűgöző panoráma tárul elénk a városra. 

Az ország legrégebbi püspöki székesegyháza, a Szent Mihály székesegyház is itt található, ahol Gizella királyné felkarcsont-ereklyéjét is őrzik. A mögötte lévő kertbe lépve a várnegyed legrégebbi építészeti ereklyét csodálhatjuk meg, a Szent-György kápolnát, melyhez Szent Imre legendája kapcsolódik, mely szerint itt tette meg szüzességi fogadalmát. Itt található még a Gizella-kápolna, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ és az 50 méter magas Tűztorony is.

veszpremivarnegyed 

Egy nagyszerű kisvendéglő vár titeket a vár tövében, ha esetleg megpihennétek és bekapnátok néhány falatot, ez pedig a Decanter Bisztró. Éppen a Hősök Kapuja alatt található, kifogástalan házias ételekkel és a balatoni borvidék kiválóságaival állnak rendelkezésetekre.

devantebistro 

Az év minden napján várja az érdeklődőket a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark. Minden korosztály részére nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget biztosít egy egész napos állatkerti séta, melynek során felfedezhetjük az állatok varázslatos élővilágát. A Balatontól csupán 15 km-re helyezkedik el a Közép-Dunántúl ledkedveltebb turisztikai célpontja, mely a Fejes-völgyben és a Gulya-dombon terül el.

veszpremiallatkert

Ha megéheznétek az állatkerti túra után, semmiképpen ne hagyjátok ki a Fejesvölgy Vendéglőt, melyet csupán 8-10 percnyi sétára találhattok. Igazi magyaros ételek széles választékát találhatjátok meg a repertoárban, ezen kívül pedig helyi specialitások is helyet kaptak az étlapon.

fejesvolgyetterem 

A vár elején lévő barokk épületeggyüttesben találhatjátok meg a Művészetek Házát melyet mindenképp fel kell vennetek a listára, ha itt terveztek városlátogatást. A kortárs művészetek képviselőinek munkáit csodálhatjátok meg, így a Vass László Gyűjteményt és a Csikász Galériát is.

muveszetekhaza

A város egyik legcsodásabb barokk relikviája a Dubniczay-Palota. A palota pincéjében egy tárlat megtekintésére is van lehetőség. Ennek köszönhetően betekintést nyerhettek a római kortól egész napjainkig az agyag alapú építőanyagok felhasználásába, mint például a írott, karcolt, sablonban készült monogramos, pecsétes, címeres téglák és különleges tetőcserepek, emellett pedig a téglagyártás eszközeinek megismerésére is lehetőségetek nyílik.

dubniczaypalota

Lesétálva a Vár utcából az Óváros téren találhatjuk magunkat, ahol egy nagyon hangulatos kis hely, az Elefánt Étterem és Kávézó vár minket. Itt garantáltan élmény lesz minden pillanat, hiszen az ételek tökéletesek, ahogy a kiszolgálás is. Ha egy jó pizzára esik a választás nem fogunk csalódni, azonnal egy déli olasz kisvárosi ristoranteban érezhetjük magunkat.

elefantetteremeskavezo 

Veszprém városa mindig magával ragadó és bármilyen céllal is érkeztek ide biztos, hogy visszavágytok majd. Barokk utcái valódi időutazásban részesítenek minket, a fantasztikus kávézók és éttermek pedig fantasztikus gasztronómiai élményekkel ajándékoznak meg. Ha kedvet kaptatok a városhoz mindenképp foglaljatok szállást is, a legjobbakat egy kattintással elérhetitek. https://hovamenjek.hu/veszprem/szallas

veszpremistvanesgizella