A hónap városa: Tihany

2018-07-20 08:56:02

A hónap városa: Tihany

Mintha egy másik világba csöppennénk minden egyes alkalommal, akárhányszor csak ellátogatunk ide. Egy csodás félsziget, mely nem csak hazánk, de Európa gyöngyszeme is egyben. A falu varázslatos hangulata, természeti és történelmi értékei, fesztiváljai és rendezvényei rengeteg turistát vonzanak a magyar tenger ékkövére minden évben.

Az, hogy I. András király 1055-ben temetkezési helyéül választotta a falut és bencés apátságot alapított, a mai napig meghatározza Tihany életét. Az apátság tornyai a Balaton bármely részéről könnyedén felismerhetők, az azt körülölelő nádfedeles házak pedig a XIX. század miliőjét idézik. 

tihanylatkep

Minden év elejétől fantasztikus programok várják az idelátogatókat, így részt vehetünk például farsangi téltemetésen, tavasszal a húsvéti programokon. Ahogy beköszönt a jó idő, a falu lilába borul és életre kel zenés rendezvények, színes fesztiválok kíséretében. Idén már XIV. alkalommal kerül megrendezésre a Levendula Fesztivál és Levendula Hetek, melynek keretén belül a Szedd Magad program talán a legnépszerűbb. 

szeddmagadlevendula

Egész nyáron zenés-táncos kikapcsolódás gondoskodik a mulatni vágyók szórakozásáról, emellett pedig idén II. alkalommal látogathatunk el a Tihanyi Kézműves Sörfesztiválra, ahol 3 helyszínen várják a sörimádókat. Az apátság mellett lévő Pisky sétányon 14 féle csapolt sört kóstolhatunk meg, ezen kívül pedig a Legendás Házban és a Rege Cukrászdában is igazi különlegességek várnak. Tipp: nem is lenne igazi sörfesztivál Tihanyban, ha nem volna levendulás sör, így ha már itt vagy semmiképp ne hagyd ki!

levendulabuzasor

Ha a sörözés közben megkívánnátok egy jó pizzát vagy hamburgert (ami szinte garantált), ajánljuk figyelmetekbe a Tihany Retro Pizzériát. A Mádl Ferenc tér ékessége a pizzák és hamburgerek mellett olyan ízletes finomságokkal vár, mint a tésztaételek, saláták és levesek. A ház specialitása a Gyga Burger, melyben 20 dkg marha hús, bacon, sajt és zöldségek vannak, így ha a hamburgerért rajongsz, ez biztosan kedvenceddé válik.

retropizzeriatihany 

A sok éves tradíciónak megfelelően idén is megrendezik a Szüreti Napokat, amikor is zenés-kulturális különlegességekkel, és érdekes programokkal várják a kicsiket is nagyokat egyaránt. Még a rossz időtől sem kell félnünk, ugyanis abban az esetben, ha az időjárás nem kegyes hozzánk, a Németh László Művelődési Házban kerül megrendezésre.

tihanyszuretinapok

Ha Garda Fesztivál, akkor Tihany. Ez az az esemény, melyet nem lehet tőle elvitatni. A garda, vagyis a "látott hal" még a település címerén is megtalálható, jellemzője, hogy milliós nagyságrendben gyúlik össze, hogy a mélyvízben teleljen. Tihany életének a garda halászat a mai napig meghatározó része, így idén már XVII. alkalommal rendezik meg a fesztivált. A gasztronómiai programok mellett vásár, játékok, táncos és zenés rendezvény várja az érdeklődőket.

gardafesztival 

Tihany télen is varázslatos, Karcsonyváró napjai fantasztikus hangulatot teremt az adventi készülődéshez. Mézeskalács, forró tea és forralt bor. Kell ennél több? A vállalkozó szelleműek nyugodtan nevezhetnek a Tihanyi Forralt bor főzőversenyre is, melyet idén már 9. alkalommal látogathatunk el.

karacsonyvaronapoktihany 

Tihany fő látványossága és a Balaton-felvidék legismertebb műemléke, a szinte minden irányból jól látható bencés apátsági templom és annak tornyai. Altemploma, vagyis a királykripta (I. András sírja) országunk egyik legértékesebb középkori építménye. Barokk stílusa magával ragadó, a templomba belépve pedig megnyugvás és béke áraszt el minden látogatót. Egy múzeum is vár minket a rendházban, ahol időszakos kiállításokat tekinthetünk meg.

tihanyiapatsag

Egy pici sétával Tihany legszebb panorámájával renelkező éttermében, az Echo Étterem és Kávézóban találhatjuk magunkat. Az ország legcsodásabb kilátópontján élvezhetjük a finom ételeket és a mennyei borokat. Isteni házias és reform fogások, pazar fagylaltkelyhek, házi szörpök és gyümölcslevek, lenyűgöző kilátás. Ez az Echo.

echoetterem

Európa szerte igen népszerű antik gyűjteményt csodálhatunk meg a Babamúzeumban, mely a 19. század végéről és a 20.század elejéről származik. Közel 500 db babát vehetünk szemügyre különböző jelenetekben elhelyezve, korabeli játékokkal és lakberendezésekkel. A kiállítás nagyszerűen szemlélteti biedermeier és reformkor arisztokrata és nagypolgári ízlésvilágát.

tihanyibabamuzeum 

Néhány lépésre a múzeumtól egy igazán hangulatos vendéglátóhelyet, a Pál Csárdát találhatjuk, ahová mindenképp érdemes betérni egy jó ebédre vagy vacsorára egy kirándulással eltöltött nap után. Kedvünkre válogathatunk az isteni magyaros fogások közül. Ha kuriózumra vágytok, a híres balatoni pontyhalászlét és a balatoni borkínálatot nem lehet kihagyni.

palcsarda 

Megannyi a látnivaló Tihany településén, ám talán az egyik legérdekesebb a Tihanyi barátlakások. Keletkezésük a X-XI. század környékére tehetők, melyet bizánci rítusú szerzetesek laktak. Ez Közép-Európa egyetlen, épségben megmaradt remetetelepe. Gyakran barlangként emlegetik ezeket a lakásokat, de fontos tudni, hogy emberi kéz alkotta, nem pedig a természet.

tihanybaratlakasok 

A Pisky sétányról egyenesen a Tihanyi Skanzenbe találhatjuk magunkat, ahol a megtekinthetjük a Parasztgazda házát, mely nádfedeles tornácával, ódon berendezési tárgyaival visszarepít minket az időben. A Halászcéh háza érdekessége, hogy a Balaton körül az egyetlen épségben megmaradt halászcéh ház. Szintén nádfedeles, külseje tökéletesen tükrözi Tihany építkezésének stílusát.

tihanyskanzen 

Ha már itt vagyunk, nem mehetünk el  a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem mellett, ahol kemencében sült finomságokat, kiváló borokat és pálinkák, házi sörök és más finomságok találhatók meg a kínálatban.

regiidokudvaraetterem

Az étkezés után egy fantasztikus sétát tehetünk a Belső-tó körül, mely egy remek horgászhely is egyben. A félsziget magasabban fekvő pontjairól az egész belátható és könnyedén meg is közelíthető. 

belsototihany

Bármikor is érkezzünk erre a mesés félszigetre, páratlan élményekben lehet részünk. Tihany mindig lenyűgző, akárcsak környéke, így túrázás céljából is nagyszerű a környék. Bejárhatjuk a Lóczy-tanösvényt, melyen összesen 7 megállót alakítottak ki, nagyjából 6 óra alatt bejárható, összesen 11 km hosszú. A Sajkod melletti Apáti templom mellől indulhatunk útnak, eztán az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen áthaladva egyenesen a Szarkádi-erdőbe juthatunk. Ha tovább haladunk, a Gejzír-mezőn találhatjuk magunkat, ahol megcsodálhatjuk a legnagyobb gejzírkúpot, az Aranyházat. Ezt követően utunk a Belső-tóhoz vezet, majd a Kiserdő-tetőre, ahonnan pazar kilátás nyílik a Külső-tóra. Innen az Óvár felé haladhattunk, majd felsétálhatunk a Barátlakásokhoz.

Ha még nincs tervetek a hétvégére, de kirándulnátok egy jót, akkor Tihany mindenképp jó választás! A legjobb szálláshelyeket és vendéglátóhelyeket egy kattintással elérhetitek!