A hónap városa: Székesfehérvár

2019-05-15 15:09:20

A hónap városa: Székesfehérvár

Május a királyok városába invitál minket. Székesfehérvár lenyűgözően gazdag történelmi múlttal rendelkezik, és kultúrális élete is igen figyelemreméltó. A középkori fővárost még Alba Regia néven Géza fejedelem alapította, a bazilikát pedig már fia, István építtette. Tündöklésének a török megszállás vetett véget, szinte teljesen elnéptelenedett. Ezután csak 18. században indult újra virágzásnak, ekkor nyerte el ma is mesébe illő, barokkos stílusú küllemét, 1703-ban pedig a szabad királyi város rangját is visszakaphatta. Mária Teréziának köszönhetően 1777-ben püspöki székhellyé avanzsálhatott.

A város utcáin sétálgatva lépten-nyomon a történelem jelentős pillanataiba botlunk. A Koronázó téren sétálgatva a magyarság igen fontos állomásán találhatjuk magunkat, mégpedig a Középkori Romkertnél. Az egykori bazilika 38 királykoronázásnak adott helyszínt, valamint itt őrizték a Szent Koronát, a királyi kincstárat és levéltárat is. Államalapítónk nem csak saját nyughelyét jelölte ki itt, de hirtelen és tragikus körülmények között elhunyt fiát, Szent Imrét itt temettette el, majd ezt követően még 14 magyar király és királyi családtag lelt itt örök nyugalomra.

romkert

A Városháza tér ékessége a „Fehérvári jog”, ismertebb nevén az Országalma, melyet a Püspöki Palota és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, valamint a Városháza ölel körbe. Érdekessége, hogy a szovjet katonaság 1945-ben bedeszkázta az összeállítást, az ötvenes években pedig félbevágták, eltávolítva a felső részt és a keresztet is. Formáját egy évtizeddel később kapta vissza, 1986-ban pedig a kereszt is visszakerült eredeti helyére. 

orszagalma

Közvetlenül mellette található a Pátria Kávéház és Étterem, így akár egy csésze finom kávé, vagy mennyei ebéd mellett is gyönyörködhettek benne. 

patria

Az örök hitvesi szerelem emlékművét a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben Bory Jenő szobrászművész és építészmérnök álmodta meg, aki 40 nyáron keresztül építette feleségének fáradhatatlanul, ráadásul mindezt egymaga. Története 1912-ben vette kezdetét, mikor Bory Jenő megvásárolta az egyholdnyi területet, melyen akkoriban csak egy présház állt. Csodájára is járnak az ország minden szegletéből, így a helyet egész évben turisták sokasága zengi be.

boryvar

Székesfehérvár talán legnépszerűbb turisztikai célpontja az Órajáték, melynek figurái hazánk történelmének legendás királyait és legnépszerűbb alakjait ábrázolják. A nap folyamán először 10 órakor jelennek meg az alakok az „ Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga” című zene kíséretében, majd ezt követően két óránként csodálhatjuk meg újból és újból a királyok táncát.

orajatek

Ha egy hangulatos helyet kerestek az Órajáték közelében, a Caffe Mauro remek választás. Igazi kis olasz ristorante, ahol a pasta fenséges, a pizza eredeti ropogós, a kávé pedig garantáltan felébreszt.

maurocaffe

A mai Szent István-székesegyház Géza fejedelem egykori palotájának helyén található. Magyarország egyik legnagyobb katedrálisának altemplomában található III. Béla és felesége, Antiochiai Anna szarkofágja, a királyi pár testének lenyomatával. A székesegyház falait Johann Cymball freskói ékesítik, melyeken Szent István életével kapcsolatos eseményeket örökített meg. Ezen kívül Vicenz Fischer káprázatos főoltárképét is megcsodálhatjuk, melyen államalapítónk Magyarország Nagyasszonyának oltalmába ajánlja az országot jelképező Szent Koronát.

szentistvanszekesegyhaz

A székesfehérvári Rác utcába lépve valódi időutazásban lehet részünk. A Palotavárosi Skanzen épületei a 17-18. századi hangulatot idézik, melyet egykoron iparosok és kézművesek laktak. A kiállításon betekintést nyerhetünk, hogy a különböző mesterségekhez milyen munkaeszközöket, tárgyakat használtak. 

palotavarosiskanzen

A város igazi érdekessége a Virágóra, melynek működéséről egy földbe süllyesztett, speciális óraszerkezet gondoskodik. A virágkertészeti alkotás évről évre megújul és mindig a pontos időt mutatja, mellette pedig a pontos dátum is megtalálható.

viragora

Székesfehérvárt nem csak fantasztikus látnivalói miatt érdemes felkeresni, hanem remek programjaiért is. Idén már 20. alkalommal rendezik meg a Kortárs Művészeti Fesztivált, melyet minden kultúrakedvelőnek ajánlunk. Legkiemelkedőbb eseménye a Jam-Bory-Vár, helyszíne pedig a Bory-vár. Fantasztikus műsorok, színházi- és táncművészeti előadások, valamint érdekes tárlatok és családi programok várják az érdeklődőket.

kortars

A gyerkőcök számára igazi paradicsommá alakul át a város május utolsó hétvégéjén. A Hetedhét Játékfesztivál keretein belül a móka és kacagás kicsiknek és nagyoknak is garantált. Izgalmas bábműsorok és gyermekkoncertek várnak mindenkit az Óperencián túl. 

hetedhetfesztival

Egy nap az évben, mely a késeseké, fegyverműveseké és kovácsoké, amit a Fehérvári Kézművesek Egyesülete már 16. alkalommal szervez meg 2019-ben a Rác utcában. Érdekes programok, koncertek várják az érdeklődőket.

tuzzelvassalfesztival

FEZEN. A fesztivál, ahol 4 napon át a zenéé a főszerep, ugyanakkor kortárs színházi és mozi előadásokból is válogathatunk kedvünkre. A forró nyári estéken neves előadók gondoskodnak a felejthetetlen élményekről már 22. alkalommal.

fezen

A Székesfehérvári Királyi Napok talán a legrangosabb és legszebb rendezvény mind közül. A királyok városában Szent István ünnepe köré egy 10 napos rendezvénysorozatot szerveznek. A programok közül a legjelentősebb a Koronázási Ünnepi játékok, mikor a város életre kel és a skanzenben megelevenedik a múlt. Lebilincselő és vérpezsdítő játékok, fényfestészeti műalkotások a belváros épületein, az óriásbábok pedig elkalauzolnak minket egy mesevilágba.

kiralyinapok

Az ünnepek közeledtével a királyok városa is meghitt fényekbe borul. Gondolnátok, hogy a Városháza épületén pont annyi ablak található, akár egy adventi kalendáriumon. Éppen ezért az ablakokat fényfestés díszíti, így a számok mögött vers, mese vagy egy csodálatos karácsonyi dal bújik meg. A mesebelivé varázsolt fő utcát forralt bor és kürtőskalács illata árasztja el, mely igazán teljessé teszi az karácsonyra való hangolódást.

fehervariadvent

Nem csak a városban, de a közeli Velencei-tónál is szuper fesztiválokat rendeznek a szórakozni vágyók számára, a jó idő beköszöntével. Magyarország egyik legnépszerűbb rendezvénye az EFOTT, ahol neves hazai és külföldi előadók garantálják a fergeteges szórakozást. A koncertek mellett rengeteg érdekes és izgalmas program is várja az érdeklődőket: wakeboard, street food, bungee jumping, strandfoci, habparty, color party, strand.

efott

Székesfehérvár minden évszakban lenyűgöző, így tökéletes választás akár egynapos kiránduláshoz is, de ha igazán meg akarjátok ismerni a várost érdemes több napot is eltölteni itt. 

Foglaljatok szállást, válogassatok a legjobbak közül: https://hovamenjek.hu/szekesfehervar/szallas